یادداشت روز

تازه‌ها

اعتراضات

 

گزارش نشست‌ها

مجری و تسهیل گر سطح یک: عبدالله باقری

شش کارگاه نیم روزه گفتگوی خانواده در قم، به تفکیک در میان فرزندان، مادران و پدران در ماه‌های شهریور و مهرماه سال ۱۳۹۸، با حضور حداقل 12 و حداکثر 25 نفر مشارکت‌کننده در هر کارگاه برگزار شد. دعوت از افراد شرکت‌کنندگان با انتشار فراخوان عمومی  در کانال تلگرامی دفتر انجمن جامعه‌شناسی ایران در قم و سایر کانال‌ها انجام شد و برخی از شرکت‌کنندگان نیز با روش گلوله برفی شناسایی و دعوت شدند. شش کارگاه پدران، مادران و فرزندان در سالن کوثر امور بانوان استانداری قم و توسط مجری و تسهیلگر سطح یک و کمک تسهیگران سطح دو برگزار شدند.

دراین کارگاه‌ها شرکت کنندگان حول سه پرسش کلیدی به گفتگو نشستند:

  • ویژگی‌های یک خانواده مطلوب چیست؟
  • پنج مانع اولویت‌داری که بر سر راه شکل‌گیری یک خانواده مطلوب قرار دارند، کدامند؟
  • پیامدهای این موانع بر خانواده چیست؟

در این کارگاه‌ها ویژگی‌های مشترکی بین هر گروه ذینفع در زمینه ویژگی‌های خانواده مطلوب وجود داشت. در حالی که مادران داشتن اخلاق خوب، مهربانی، صبوری و همدلی را از جمله ویژگی‌های خانواده مطلوب در نظر داشتند، فرزندان به ویژگی‌هایی چون؛ دادن آزادی به فرزندان به ویژه دختران، اعتماد به فرزندان، مسئولیت پذیری و داشتن محیط آرام را جزو ویژگی های خانواده مطلوب اشاره کردند و پدران هم بر ویژگی‌هایی مانند؛ وجود همبستگی و عشق، درک متقابل عواطف زوجین، سطح فرهنگی مشترک، فهم نزدیک از مسائل، گفتگو کردن، احترام بین اعضای خانواده، اقتصاد مکفی مرد، صادق بودن با یکدیگر، رازدار بودن، احترام به بزرگترها، صداقت و یکرنگی، احترام به خانواده‌های یکدیگر، انتخاب با علاقه همسر، بازی با بچه‌ها، احترام بین اعضای خانواده، داشتن رابطه دوستانه، توجه به همسر و فرزندان و تربیت صحیح فرزندان تأکید کردند.

مادران موانع عمده شکل گیری خانواده مطلوب را شامل؛ شنیده نشدن، کاهش عشق و صمیمیت، خود خواهی و خودرأیی، دروغگویی، دخالت والدین، نبودن محبت، اختلاف فرهنگ، عدم پذیرش واقعیت ها – والدین نا آگاه، بی تفاوتی نسبت به مسئولیت‌ها و نداشتن مهارت‌های لازم دانستند.

فرزندان اما این موانع را شامل؛ عدم گفتگو بین خانواده، بی اعتمادی – عدم صداقت، تربیت نادرست، عدم اعتماد، ازدواج اشتباه والدین، فقر فرهنگی اقتصادی، نبودن گفتگوی درست، اهمیت ندادن به یکدیگر، زورگویی، اقتصاد خانواده، نداشتن مهارت‌های لازم، عدم احترام در خانواده و فقر فرهنگی اعلام کردند.

پدران هم علاوه بر موانع اقتصادی (ناپایداری شغلی و درآمد)، ازدواج زود مردان (عدم بلوغ فکری، انتخاب غیر هم سو با تمایلات و سنتی)، اعتیاد، چشم و هم‌چشمی، خودخواهی و خودرأیی، دروغ‌گویی، عدم صداقت در گفتار و عمل، فضای مجازی، حساسیت های زیاد، تجمل‌گرایی، افزایش فرهنگ زن سالاری، اهمیت ندادن به دیگر اعضای خانواده، مشکلات شغلی، دخالت‌های مادر همسر، عدم احترام در خانواده و فقر فرهنگی را مورد تأکید قرار دادند.

نتایج کارگاه‌های مذکور در کارگاه هفتم، که کارگاهی گفتگویی و یک روزه، با حضور سه گروه ذینفع مذکور خواهد بود مورد بررسی مجدد قرار می‌گیرد. کارگاه‌های گفتگومحور چون به ذینفع احساس شنیده شدن، و توجه به فهم او و اهمیت دادن به او را به دنبال دارد، فرصت کلیدی برای او فراهم می‌سازد تا بداند که چه میزان هم‌شنوی و رواداری، شنیده شدن، گفت و شنود می‌تواند احساس هویت و شخصیت را در فرد ایجاد کند و او با شوق و اشتیاق به سمت خانه برود و این احساسی بود که به‌ویژه در تک تک مادران و فرزندان بیشتر دیده شد و البته نزد پدران نیز هر چند کمرنگ اما قابل توجه بود.

«احترام» این شاه کلید دریافت‌های مجری کارگاه از کنش‌ها و واکنش‌های حاضرین بود که گمشدۀ حیات و مؤثر در کیفیت خانواده و ارزش‌های خانواده می‌تواند باشد. درخواستی که در غالب صداهای شنیده شده ذینفعان وجود داشت که در خانه از خودبرتربینی و خودخواهی دوری کرده و به یکدیگر احترام بگذارند و به درک متقابل و سلایق یکدیگر بها بدهند. آنگاه می‌توان موانع اقتصادی را راحت‌تر در درون خانواده هضم کرده و با مسئول درآمد خانواده پشتیبان و همدل شد. برای این مهم و حل مسأله باید با یکدیگر با احترام متقابل گفتگو کنیم. لذا گفتگو و کارگاه‌هایی این چنینی را باید در تمام حوزه‌های شهری مدارس سازمان‌ها، تشکل‌ها و.. برگزار و نهادینه و تمرین کنیم.

برای اطلاع بیشتر اینجا را کلیک کنید.

قم کارگاه شش گانه1

قم کارگاه شش گانه2

قم کارگاه شش گانه3

قم کارگاه شش گانه4

قم کارگاه شش گانه5

قم کارگاه شش گانه6

قم کارگاه شش گانه7

قم کارگاه شش گانه8

قم کارگاه شش گانه9

قم کارگاه شش گانه10

قم کارگاه شش گانه11

قم کارگاه شش گانه12

قم کارگاه شش گانه13

قم کارگاه شش گانه14

قم کارگاه شش گانه115

قم کارگاه شش گانه16

 

 

استقلال دانشگاه و ازادی آکادمیک

چند رسانه ای

مجله جامعه شناسی

مجله مطالعات

پیوندها

حمایت از انجمن و حامیان مالی (2)

عضویت در انجمن جامعه شناسی ایران1402

حامی باش