نشست گروه تخصصی جامعه‌شناسی تفسیری با عنوان «رونمایی و معرفی کتاب جامعه‌شناسی (مبانی، اصول و مفاهیم) با رویکرد تفسیری و نظری» با حضور و سخنرانی نویسندگان کتاب دکتر حسین ابوالحسن تنهایی، دکتر مریم السادات حسینی‌فر و دکتر سیدعلی سیدپورآذر روز یکشنبه 22 دی 1398 در سالن جلسات انجمن جامعه‌شناسی ایران برگزار شد.

تفسیری 22دی98 1

دکتر تنهایی پس از رونمایی از کتاب مبانی‌جامعه‌شناسی در این نشست به معرفی نویسندگان همکار و دلایل همکاری مشترک در نگارش این کتاب پرداخت و گفت: نگارش کتاب با شاگردان ممتاز را رویه‌ای در سراسر جهان دانست که نه تنها از اهمیت کتاب نمی‌کاهد بلکه موجب کامل شدن مباحث و تشویق دانشجویان کوشا و معرفی آن‌ها به جامعه‌ علمی می‌گردد. ا کتاب مبانی جامعه‌شناسی با رویکرد تفسیرگرایانه نگاشته شده است و تمامی بخش‌های آن مورد نظارت دقیق اینجانب است.

دکتر مریم السادات حسینی‌فر به انگیزه‌های نگارش کتاب پرداخت و گفت: مهم‌ترین این انگیزه‌ها، کمبود یک کتاب مبانی جامعه‌شناسی جامع و مناسب در ایران برای رشته جامعه شناسی در تمام مقاطع و تمامی رشته‌ها بود و دوم تألیفت کتاب جامعه شناسی ای که واقعیت جامعه ایران در مثال‌های آن موجود باشد.

دکتر حسینی‌فر پس از معرفی کلی فصول کتاب که شامل سه بخش اصلی رویکرد جامعه‌شناختی، روش‌شناسی در جامعه شناسی و مفاهیم مهم جامعه‌شناسی بود ادامه داد: تمامی مفاهیم جامعه شناسی با مطالعات و مثال های فرود به زمینی نگاشته شده و مطالعات بخش قومیت‌های ایران نیز حاصل سفرهای میدانی فرود به زمینی است.

تفسیری 22دی98 2

وی همچنین گفت: مبانی و اصول جامعه‌شناسی درسی است که در تمام رشته‌های فنی، پزشکی، علوم پایه و... باید همانند کشورهای پیشرفته در ایران نیز تدریس شود چرا که یکی از مشکلات سازمان‌های مختلف صنعتی، پزشکی، فنی و... در ایران نداشتن نگاه جامعوی و مردمیست که جای خالی آن در بسیاری از رشته‌ها به چشم می‌خورد وبه همین دلیل باید در سرفصل‌ها بازنگری شود.

او اضافه کرد: تمام تلاش 4 ساله در نگارش کتاب نه تنها سادگی و قابل فهم بودنش برای همگان و نزدیک بودن با واقعیت جامعه ایرانی است بلکه علاوه بر آن برای اولین بار بسیاری از مفاهیم جامعه‌شناسی بر اساس پارادایم تفسیرگرایی نیز به نگارش درآمده است.

دکتر سیدعلی سیدپورآذر نیز با اشاره به انگیزه نگارش کتاب گفت: جای خالی این کتاب در دانشگاه‌ها به چشم می‌خورد. او همچنین به معرفی زیربخش‌های کتاب در بخش مفاهیم مهم جامعه‌شناسی پرداخت و با خواندن بخش‌هایی از کتاب با عنوان نهادهای اجتماعی به بیان کارکردهای نهادهای اجتماعی مانند خانواده، رسانه و... در جامعه ایران پرداخت که بر اساس این کتاب کارکردهای آن در دو بخش جامعه ‌سالم و ناسالم با توجه به دیدگاه تفسیرگرایی تنظیم شده است.

وی همچنین به لزوم جایگاه هستی‌شناسی در شکل‌گیری ساختارهای اجتماعی و به تبع آن نوع کارکردهای نهادهای اجتماعی توجه نمود و گفت: یکی از نقدهای اساسی که بر مبانی جامعه‌شناسی‌های موجود وارد است عدم توجه به این قضیه است که صرفاً نقش نهادهای اجتماعی را در راستای جامعه‌پذیری، سازگاری و هم‌نوایی تعریف می‌نماید در حالیکه بر اساس رویکرد تفسیرگرایانه، انسان موجودی مفسر و انتخابگر است که در این جایگاه هستی شناختی، تعاریف کارکردهای نهادهای اجتماعی و مفاهیم جامعه شناختی کاملاً متفاوت خواهد شد. او همچنین با اشاره به صفحاتی از کتاب این تفاوت‌ها را توضیح داد.

تفسیری 22دی98 3

جلسه پس از پرسش‌ و پاسخ‌ میان حضار پایان یافت.