یادداشت روز

تازه‌ها

اعتراضات

 

گزارش نشست‌ها

بحث تبیین ‬های فرهنگی دو محور اصلی دارد. بحث اول کوششی است برای طبقه ‬بندی انواع تبیین‬ ها و یافتن جایگاه و موقعیت تبیین‬های فرهنگی در این مجموعه که با تلاش برای به دست دادن شاخص یا معیار منطقی برای تمیز تبیین فرهنگی از غیر فرهنگی دنبال شده است. بعد از بحث در خصوص بسیاری از شاخص‬ها و نقادی آنها، نهایتاً سه ملاک برای اطلاق عنوان تبیین فرهنگی برای آثار موجود در باب انقلاب اسلامی پیشنهاد شد.

الف: اعتنا به موضوع و نظر نویسنده اثر به شرط آنکه براساس معیارهای علمی متعارف بتوان او را آگاه به آراء و مجادلات موجود در این زمینه دانست. چنانچه نویسنده صاحبنظری که به مجادلات موجود در این زمینه و وقوف نسبی دارد خود، تحلیل و تبیین ارائه شده را فرهنگی بنامد می‬توان آن اثر را تبیین فرهنگی محسوب کرد.

ب: اعتنا به خرد جمعی اهل نظر به گونه‬ای که اگر یک اثر توسط تعدادی از صاحبنظران نسبتاً معتبر حوزه مطالعات انقلاب اسلامی، تبیین فرهنگی قلمداد شد این قضاوت معتبر قلمداد شود.

ج: از طریق روش تحلیل محتوا، محتوای اثر مورد سنجش قرار گیرد. چنانچه اکثریت مطلق یا اکثریت نسبی تأکیدها و متغیرهای تحلیلی اثر، متغیر فرهنگی محاسبه شد، آن اثر را تبیین فرهنگی بنامیم.
بخش دوم این سخنرانی به طبقه ‬بندی و سنخ ‬شناسی انواع تبیین‬های انقلاب اسلامی ایران اختصاص داشت. در این نسخ‬شناسی چهار گونه عمده به شرح زیر مورد اشاره قرار گرفت و تشریح شد.

الف: تبیین‬های فرهنگی ساختاری.
ب: تبیین‬های اجتماعی فرهنگی، ج: تبیین‬های فرهنگی ـ اجتماعی مبتنی بر انگیزه و ادارک کنشگران.
د: تبیین‬های فرهنگی مبتنی بر ذهنیت توهمی کنشگران یا تبیین‬های روانی ـ فرهنگی

استقلال دانشگاه و ازادی آکادمیک

چند رسانه ای

مجله جامعه شناسی

مجله مطالعات

پیوندها

حمایت از انجمن و حامیان مالی (2)

عضویت در انجمن جامعه شناسی ایران1402

حامی باش