آنچه از عبدالهی آموخته‌ایم...

ایلام ادای احترام2بیش از 5 سال از فقدان جامعه‌شناس ایلامی مرحوم دکتر «محمد عبدالهی» می‌گذرد، استادی که هرچند در جشنواره فرامرزی مطبوعات جایش خالی بود اما در نشست تخصصی «نقش رسانه در همگرایی منطقه» یاد او گرامی داشته شد.

دکتر «محمدامین قانعی‌راد» - رییس انجمن جامعه‌شناسی ایران در نشست «نقش رسانه در همگرایی منطقه» در جشنواره فرامرزی مطبوعات در دانشگاه ایلام، اظهار کرد: یاد می‌کنم از مرحوم دکتر «عبدالهی» - رییس اسبق انجمن جامعه‌شناسی ایران که به ما مفهوم اعتماد و سرمایه تعمیم‌یافته و شخصیت مدنی را آموخت. این مفهوم ازجمله مفهوماتی است که وابسته به جامعه‌ی مدنی و شهروندی است. علی‌الظاهر انتظار می‌رود چنین مفاهیمی توسط اساتیدی آموخته شود که دارای ریشه‌ی قومی و قبیله‌ای نباشند و از حیث محل زندگی دوران کودکی و جوانی خود را در شهرهای بزرگ مانند تهران گذرانده باشد.

وی ادامه داد: مرحوم دکتر عبدالهی که شهروندی از ایلام بود و ایلام از نظر فرهنگی سرزمینی محسوب می‌شود که فرهنگ قبیله‌ای و ایلی در آن وجود دارد این مفاهیم پیشرفته را به ما جامعه‌شناسان کشور آموخت. عبدالهی به ما یاد داد که تنوع و تکثر اجتماعی می‌تواند به‌مثابه یک تهدید و درعین‌حال به‌مثابه یک فرصت تلقی شود.

رییس انجمن جامعه‌شناسی ایران پس از این نشست تخصصی با حضور بر سر مزار این دانشمند فقید به همکار سابق خود ادای احترام کرد.

دکتر محمد عبداللهی در اول شهریور 1323 در ایلام به دنیا آمد. وی در سال 1349 لیسانس خود را در رشته علوم اجتماعی از دانشگاه تهران اخذ کرد و سه سال بعد موفق به دریافت کارشناسی ارشد جامعه‌شناسی از همین دانشگاه شد. دکتر عبداللهی در سال 1357 از دانشگاه میشیگان آمریکا دکترای جامعه‌شناسی گرفت. وی از سال 1378 تا 1382 رئیس انجمن جامعه‌شناسی ایران بود و علاوه بر آن عضو شورای پژوهشی دانشگاه علامه طباطبایی (1362- 1382)، عضو شورای عالی برنامه‌ریزی علوم انسانی وزارت علوم، عضو شورای عالی ترویج کشاورزی وزارت کشاورزی، عضو کمیته تحصیلات تکمیلی گروه علوم اجتماعی پیام نور (1381- 1383)، مدیر گروه جامه شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی (برای سه دوره 6 ساله) بود.

دکتر عبداللهی علاوه بر آن عضو هیئت تحریریه فصلنامه علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی و مجله تحلیل اجتماعی دانشگاه ادبیات علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی نیز بود.

وی در مقطع لیسانس و فوق‌لیسانس دانشگاه علامه طباطبایی تدریس می‌کرد و استاد رهنمای 140 پایان‌نامه فوق‌لیسانس و دکترا بود. دکتر عبداللهی در طول حیات خود 35 تحقیق علمی انجام داد و 8 کتاب چاپ‌شده به علاوه 12 کتاب در دست چاپ ازجمله فعالیت‌های تألیفی این استاد جامعه‌شناسی است.

از دکتر محمد عبداللهی 52 مقاله علمی در ژورنال‌های ایرانی و خارجی به چاپ رسیده است.

دکتر محمد عبداللهی شامگاه جمعه 3 دی ماه 1389 درگذشت.

منبع: خبرگزاری ایسنا، چهارشنبه ۵ خرداد ۱۳۹۵